HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A szocialisták előre menekülnek?

Kisgazda 2008.11.11. 15:59

"Az IMF által Magyarország rendelkezésére bocsátott óriási hitelkeret kellő bátorságot szolgáltathat Gyurcsány Ferencnek arra, hogy előre meneküljön" - fogalmazott magát megnevezni nem kívánó szocialista informátorunk.

"Ma még kevés jel mutat erre, de a bennfentesek már láthatják, hogy az előre hozott választásoknak sokkal nagyobb az esélye, mint eddig bármikor" - fogalmazott informátorunk. Ezen elsőre mi is meglepődtünk, aztán további okfejtését hallgatva rá kellett döbbennünk: valóban igaza lehet.

Az eddig sem volt kérdés, hogy a Fidesz és szövetségesei egyaránt az előrehozott választások mellett törtek lándzsát. A belpolitika mélyebb összefüggéseit vizsgálva azonban rájöhetünk, hogy az előrehozott országgyűlési képviselő-választás a két kis pártnak is érdeke. Tudvalevő ugyanis, hogy Európában azokat a pártokat veszik komolyan, amelyek valamelyik nagyobb európai pártcsaládhoz tartoznak, és brüsszeli képviselettel is rendelkeznek. A nagy nyugat-európai testvérpártok erkölcsi és anyagi támogatására, így pedig politikai perspektívára a hazai közéletben aligha számíthat akár az MDF, akár az SZDSZ, ha a 2009-ben megtartásra kerülő EU-s képviselőválasztáson nem lépik át az 5%-os küszöböt, s ezáltal jelentéktelenné válik. A két kis párt érdeke valójában az, hogy ha 2009 tavaszán-nyarán úgyis át kell lépniük az 5%-os küszöböt, egyúttal még négy évre bebiztosítsák magukat az Országgyűlésben, s így a honi közéletben is.

Látható, hogy a korábban vízválasztónak tartott költségvetési szavazás eredményétől függetlenül az ötből négy parlamenti pártnak érdeke, hogy 2009-ben egy füst alatt letudja az európai parlamenti és az országgyűlési képviselőválasztásokat is.

A kérdés csak az, hogy mik a Magyar Szocialista Párt céljai? "Ne legyenek kétségeink, hiába nominálisan kisebbségi a kormány, a parlamenti többséghez szükséges szavazatmennyiséget képviselők megvásárlásával, durvább helyzetben megzsarolásával úgyis megszerzi" - fogalmaz informátorunk. Tehát az, hogy lesz-e előrehozott választás vagy sem, egyedül azon múlik, hogy a szocialisták a kettő kézenfekvő lehetőség közül melyikre összpontosítják erejüket: arra, hogy kihúzzák 2010-ig, vagy arra, hogy 2009-ben minél jobban szerepeljenek egy előrehozott választáson?

Mielőtt rávágnánk, hogy jelen helyzetben a szocialistáknak esélyük sincs, ne feledkezzünk meg valamiről: az IMF által Magyarország rendelkezésére bocsátott óriási hitelkeret kellő bátorságot szolgáltathat Gyurcsány Ferencnek arra, hogy előre meneküljön. Láttunk már erre példát Európában, amikor Gerhard Schröder német kancellár 2005-ben bizalmi szavazást kezdeményezett önmaga ellen. A szociáldemokrata kancellár azzal indokolta saját maga megbuktatását, hogy előre hozott választásokon kíván támogatást kapni a koalíciója által elkezdett reformok folytatásához, ezért arra kérte a szociáldemokrata képviselőket, hogy szavazzanak igennel a bizalmatlansági indítványra. Az előrehozott választást megelőzően talán senki nem lett volna, aki akárcsak egy lyukas garast tett volna az SPD sikerére - a választásokra azonban a szociáldemokraták ledolgozták a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel szembeni tetemes hátrányukat, s az eredmény: vereséggel felérő jobboldali győzelem, szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció.

"Gyurcsány Ferencnek azért van betonbiztos támogatottsága az MSZP-n belül, mert 2006-ban már bizonyította: számára nincs eleve vesztes helyzet, bármilyen pozícióból képes lehet arra, hogy pártját sikerre vigye. Ezt az MSZP tagság többsége továbbra is így gondolja, s ami a fő: ő is így gondolja magáról. Lehetséges, hogy a pártelnök-kormányfő a Schröder-i utat fogja választani. Most egy-két PR-értékű megszorítást végre kell hajtania az IMF miatt, de ezek a megszorítások busásan megtérülnek majd. Tavasszal ugyanis a rendelkezésére álló hitelkeret segítségével felszabadított költségvetési források felhasználásával olyan osztogatást tud majd véghezvinni, amihez képest akár a 100 napos program, akár a 2006-os választások előtti osztogatás eltörpül majd. S akkor, megerősödve, társadalmi támogatottságát visszanyerve ő maga fogja kezdeményezni azt, hogy az EP-választásokkal egy időben előrehozott országgyűlési képviselőválasztást is tartsanak." Gyurcsány valószínűleg nem törekedne meg egy Fidesz-MSZP nagykoalícióra - már csak azért sem, mert egy Orbán Viktor vezette Fidesz aligha lépne koalícióra a szocialistákkal. "Gyurcsány a ma még reménytelennek tűnő helyzetből nyerni akar, épp úgy, mint 2006-ban. Ezért a célért számára semmi se drága, még az a hatalmas adósság sem, amibe ő taszítja az országot, s amit még unokáink is nyögni fognak" - zárta gondolatait informátorunk.

Egy biztos: bár a közvélemény-kutatások nagyon bíztatóak, a német példát is szem előtt tartva sose felejtsük: akár 2010-ben, akár előbb lesznek országgyűlési képviselőválasztások Magyarországon, nincs előre lefutott meccs.

A magunk véleménye szerint a közvélemény-kutatástól függetlenül ma még a Fidesz-Szövetségnek Magyarországon többségi támogatottsága van. Az elkövetkező idők számunkra legfontosabb feladata a jelenlegi többség megerősítése, az eddig jól működő Szövetség kiteljesítése, a lehető legszélesebb jobboldali egység megteremtése.

kpe.hu webszerkesztőség

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr29763582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falevél 2008.11.13. 03:47:00

egyszerű a képlet,- meg kell buktatni az mszpt!Oszt nézhetik magukat! Sőt, a Kosutth tér környékéről is ki kell tiltani őket!
süti beállítások módosítása