HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

A nyilvánosság az egyetlen védettség

Kisgazda 2008.09.30. 18:55

Egy demokratikus meggyőződésű embernek egyetlen esélye van a titkosszolgálattal szemben: a nyilvánosság.

Az, hogy kiáll, és egyenesen, világosan, azonnal elmond mindent. Semmilyen más védettsége nincsen' - mondta Orbán Viktor a Kubai kerekasztal találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

A Kubai kerekasztal találkozó után Orbán Viktor elmondta: a tárgyaláson jelenlévőkben egymástól függetlenül merült fel, hogy erkölcsi kötelességük van Kuba felé. Mint antikommunista, és az európai jobbközép pártok családjához tartozó egykori miniszter- illetve államelnököknek segíteniük kell azoknak a kubai embereknek, akik ugyanabban a cipőben járnak, amiben a volt szocialista országok is jártak már egyszer. A volt román államelnök, az észt miniszterelnök, a volt lengyel miniszterelnök (aki a mai tanácskozáson nem tudott részt venni) nem csak szakértőként, hanem résztvevőként is segíteni tudnak a kubai ellenzéknek.

"Ha úgy tetszik ez egy önkéntes felajánlás volt közép-európai miniszterelnökök és államelnökök részéről" - mondta Orbán Viktor. Négyen háromhavonta találkoznak, míg volt minisztereik minden hónapban tanácskoznak majd, a négy ország tapasztalatait pedig összegyűjtik, összeillesztik, kiadványként megjelentetik, és a kubaiak rendelkezésére bocsátják.

Mart Laar, volt észt miniszterelnök úgy véli, hogy a kelet-közép-európai országok vezetői számára fontos érdeklődni aziránt a kommunista Kuba iránt, amely még mindig nem vált szabaddá. "Mi tudjuk, hogy milyen veszélyei vannak a diktatúrának, hogy az országok számára milyen veszéllyel jár a kommunizmus, és mi, akik ennek a tudásnak a birtokában vagyunk, kötelesek vagyunk ezt megosztani Kubával. Kuba barátaiként gyűltünk össze és nem magas rangú tanácsadókként. Egyszerűen csak meg szeretnénk osztani velük azt, hogy melyek azok a kihívások, amelyekkel szembe kell nézniük, és milyen veszélyek elé néznek. Röviden összefoglalva a legfőbb tapasztalatunk az, hogy minél világosabban szakítanak a kubaiak a kommunizmussal, annál jobban fognak menni a dolgok" - mondta Mart Laar.

Emil Constantinescu, Románia volt államelnöke úgy véli, hogy a volt szocialista országok közös értékek mentén értek el eredményeket és érték kudarcok, de ezek mind meg is erősítették őket. Kuba mindig nagy ideológiai harcok színtere volt és most is az, és nem csak Latin-Amerikára lesz hatással a kommunista rendszer bukása Kubában, hanem minden olyan országra, ahol jelenleg totalitárius rendszer működik. "Kubában járt munkatársaim elmondták, hogy a kubai értelmiség nagy érdeklődéssel tekint a kelet-európai tapasztalatok felé. Ezért is kötelességünk megosztani velük mindazt, ami közös volt Románia, Magyarország, Lengyelország és Észtország esetében, és mindazokat a tapasztalatokat, amelyek kimutatják, hogy mik voltak a különbségek az országaink között. Románia azt a tapasztalatot tudja átadni Kubának, hogy el kell kerülni azt a véres forradalmi helyzetet, amely Romániában történt, és békés átmenetet kell megvalósítani." - jelentette ki a volt román államfő.

Orbán Viktor mindehhez hozzáfűzte: a tanácskozásaik során mindannyiuk számára világossá vált, hogy amikor Kubával foglalkoznak, akkor nem a kommunista múlttal foglalkoznak, hanem a XXI. századdal. "Mi az átmenet küszöbén álló országoknak azt tanácsoljuk, hogy a világban ma mutatkozó példák közül az európai demokráciák példáját válasszák, a szabadságot és a piacgazdaságot" - mondta.

Belpolitikát érintő, az elmúlt napok titkosszolgálati ügyével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor úgy nyilatkozott: a mai kerekasztal beszélgetés egyik külön napirendi pontja volt a titkosszolgálatok szerepe az átmeneti időszakban, a kommunista titkosszolgálatok öröksége, s az, hogy a volt szocialista országokban milyen mértékben sikerült a titkosszolgálatokat kitiltani, illetve alkotmányos erővel távol tartani a politikai élettől.

"Az elmúlt napok eseményét nem lehet másképp minősíteni, mint hogy a magyar állami titkosszolgálatok benyomultak a magyar politikába. Ez veszélyezteti a demokráciát, mert veszélyezteti a végrehajtó hatalom és a parlament, vagyis a kormányzat és a népképviselet elválasztásának elvét, hiszen a kormányzat felügyeli és irányítja a titkosszolgálatokat" - mondta Orbán Viktor.

Hozzáfűzte: örül annak, hogy az elmúlt napokban világossá vált, hogy a Fidesz továbbra is a törvényes rend pártja, és örül azoknak a szocialista nyilatkozatoknak is, amelyek világossá tették, hogy fideszes képviselők nem követtek el semmilyen törvénysértést. "Sajnos ugyanezt nem tudjuk elmondani a titkosszolgálatokról. Nyilvánvalóan törvényt sértettek azzal, hogy legalább két ellenzéki, parlamenti képviselőt lehallgattak. Ki kell mondani, hogy a titkosszolgálatok irányítóit súlyos felelősség terheli bűncselekmények elkövetéséért, és azért, mert beavatkoztak a magyar politikai életbe" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Almássy Kornélt kizárták az MDF frakciójából, s ezzel egy pártelnök-harcban ilyen eszközhöz nyúltak, Orbán Viktor újra leszögezte: a Fidesz egyáltalán nem foglalkozik az MDF-fel. "Az egy másik dolog, hogy természetesen akármilyen pártról is van szó, baloldaliról, vagy jobboldaliról, nem örülünk annak, ha az abnormalitás jelei ütik fel a fejüket, mert az általában sem tesz jót a demokráciának" - jelentette ki.

Arra a felvetésre, mely szerint mivel magyarázza, hogy Demeter Ervin már előző nap tudott olyan tényekről és információkról, amelyek csak másnap kerültek nyilvánosságra, Orbán Viktor elmondta: Demeter Ervin a sajtó munkatársaitól értesült arról, hogy a kormány titkosszolgálata bizonyos újságírókat tájékoztatott arról, hogy mire készül másnap. "Én tanácsoltam Demeter Ervinnek, hogy ha tud valamit, akkor álljon a sajtó elé, és mondjon el mindent, ami a tudomására jutott.

Én már harcoltam titkosszolgálatok ellen, vaskos rutinom van benne. A titkosszolgálatoknak minden területen előnye van: ők építenek történetet, fabrikálnak papírokat, közölnek vagy nem közölnek lehallgatási jegyzőkönyveket. Egy demokratikus meggyőződésű embernek egyetlen esélye van a titkosszolgálati opciókkal szemben: a nyilvánosság. Az, hogy kiáll a nyilvánosság elé, és egyenesen, világosan, azonnal elmond mindent. Semmilyen más védettsége nincsen" - mondta Orbán Viktor.

orbanviktor.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr2689491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása