HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Felhívás a magyar termőföld védelmére

Kisgazda 2008.06.11. 22:34

A Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt (KISGAZDÁK)petíciója a hazai termőföld védelmére

A rendszerváltás óta eltelt csaknem 20 év alatt a nemzeti vagyon értékes része privatizálásra, nagy része elkótyavetyélésre került. Az utolsó megmaradt és az egész nemzetet megillető vagyon és érték a magyar termőföld. A kapzsiság, a harácsolás utáni vágy, az elvtelen alkuk oda vezettek, hogy mára a magyar termőföld nemzeti tulajdonlása végveszélybe került.

A Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt (KISGAZDÁK) számára, de az egész társadalom számára alapvetően fontos, hogy az utolsó, még megmaradt nagy nemzeti értékünk, a termőföld magyar kézbe, és döntően az abból közvetlenül megélni szándékozó kis és középbirtokosokhoz jusson. Ezért felhívunk minden nemzetben gondolkodó magyar embert, és minden demokratikus társadalmi szervezetet, hogy együtt és közösen védjük meg a harácsolóktól, a nagybirtoktól a magyar termőföldet.

A mezőgazdaság és a vidék jövője döntően attól függ, hogy a termőföld kinek a tulajdonában van, hogy kinek a kezébe kerül, és hogy a közeljövőben milyen birtokszerkezet alakul ki.

Leszögezzük, hogy az annyira kívánatos társadalmi béke a vidéken élő emberek számára csak a Kisgazdákkal együtt jöhet létre. Ezért a leghatározottabban kijelentjük, hogy a nélkülünk létrehozott bármilyen, a földre vonatkozó megállapodást elfogadni nem tudunk, csak olyan földbirtok-politikát, új vagy lényegileg módosított földtörvényt tudunk elfogadni, amelynek a létrehozásában mi KISGAZDÁK is közreműködünk.

 Az Országgyűlés kisgazda képviselői május 27-én Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez petíciót adtak át a termőföld védelmében. Az érdemi válasszal a minisztérium a mai napig adós, de a petíció minden pontja továbbra is érvényes.

1. Szükségesnek tartjuk, hogy miniszter úr haladéktalanul vizsgálja ki 2006. június 1-től valamennyi állami termőföld értékesítésének a körülményeit, az esetleges visszaéléseket tárják fel, a felelősöket jelöljék meg, és azokkal szemben folytassák le az indokolt eljárást. A teljes körű vizsgálat lefolytatásáig, a vizsgálat eredményének parlamenti megtárgyalásáig haladéktalanul függesszék fel az állami tulajdonban lévő termőföld értékesítését. A vizsgálat eredményéről miniszter úr számoljon be a Parlament előtt.

2. A közös tulajdonban lévő földterületek felvásárlása hitelt érdemlő hírek szerint olyan módon történik, hogy a termőföld nem azokhoz kerül, akik azt megművelni szándékoznak, és ezzel a kis és közepes birtok lehetőségei Magyarországon végképp felszámolásra kerülnek.

A Polgári Törvénykönyv jelenlegi szabályozása nem tesz különbséget a termőföld és más tulajdonként megszerezhető dolog között. A jelenlegi szabályozási forma lehetővé teszi a közös tulajdon megváltás útján történő megszűntetése esetében a visszaéléseket.

A Polgári Törvénykönyv közös tulajdon megszűntetésére vonatkozó szabályozását úgy kell módosítani, hogy a közös tulajdon tulajdonostárs által történő megváltása során az csak olyan tulajdonostárshoz kerülhessen, aki élethivatásszerűen mezőgazdasági termelő tevékenységet folytat.

3. Az Európai Unió az un. SPS rendszert (összevont gazdaság támogatási rendszer) 2013-ra rendelte el bevezetni. Indokolatlan és a mezőgazdaságból élő kistermelők, valamint a földterületüket bérbeadás során hasznosító idősek és az elszegényedett családok számára a rendszer bevezetése olyan hátrányokkal jár, amely a földterületek kényszerű értékesítéséhez vezet.

Felmerül annak az alapos gyanúja, hogy az SPS rendszer 2009 évi bevezetésének az egyetlen célja a magyarországi nagybirtok rendszer további megerősítése.

 Alapvető különbség köztünk, KISGAZDÁK, és más, a termőföldet védeni kívánok között, hogy számunkra a külföldiek földszerzése azonos mértékben elutasítandó, mint a nagybirtok továbbterjeszkedése. Ezért meg fogjuk akadályozni, hogy a termőföld külföldi tulajdonba, vagy a nagybirtok kezére jusson.

A földtörvény kívánt módosításáig ragaszkodunk az állami földek értékesítésének teljes moratóriumához.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr7515574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hazafi 2008.06.12. 17:31:11

Meg kell védeni a földet mert haza addig van míg a föld a nemzet tulajdonában van ne engedjük, hogy mindenféle idegen csak úgy birtokolják azt a földet amiért őseink vért itadva dolgoztak. A magyar föld a magyar nemzetté.
süti beállítások módosítása