HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Agrárnyugdíj helyett szőlőkivágás?

Kisgazda 2009.03.19. 01:30

Kékkői Zoltán országgyűlési képviselőnk szóbeli kérdést intézett az FVM vezetőihez "Javítja-e a magyar agrárium helyzetét, ha a nyugdíj küszöbére érő szőlősgazdák ezrei hagyják abba a szőlőtermesztést a tevékenységük átörökítése helyett?" címmel az Országgyűlés március 16-i ülésnapján.

KÉKKŐI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyarországi gazdálkodóknak mindössze 6,8 százaléka fiatalabb 35 évesnél. Az Európai Bizottság 2005-ös adatai szerint ugyanez az arány Lengyelországban 15,4 százalék, Ausztriában pedig 12 százalék.

Sajnos a közeljövőben nem várható, hogy a 35 évnél fiatalabb gazdák számaránya növekedjék. Egyrészt ugyanis az Európai Parlament által javasolt irányelvek szellemében bevezetett korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőség feltételeinek mindössze tízen feleltek meg. Ez az eredmény ahhoz képest, hogy az agrártárca szakértői több tízezer érdeklődőre számítottak, több mint siralmas.

A korai agrárnyugdíjjal érdemes párhuzamba állítani egy másik hazai támogatási formát, a szőlőültetvények kivágásához nyújtott támogatást. Ezt a lehetőséget az agrártárca azoknak az idős gazdálkodóknak kínálta, akik befejezik a szőlőművelést. Erre vonatkozóan 5420 kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A magyar agrárium siralmas állapotát tükrözi, hogy a gazdák közül lényegesen többen választanak a nyugdíj közelébe érve egy olyan utat, amely a mezőgazdasági tevékenység teljes felszámolásával jár, mint egy olyat, amely a tevékenység átörökítésének lehetősége mellett garantálja a nyugdíjat.

Kérdezem államtitkár urat, javítja-e a magyar agrárium helyzetét, ha a nyugdíj küszöbére élő szőlősgazdák ezrei hagyják abba a szőlőtermesztést a tevékenységük átörökítése helyett. Hogyan kívánja orvosolni a korai agrárnyugdíj nyilvánvaló kudarcát?
Köszönöm a figyelmet.

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ezt a vitát elég sokszor lefolytattuk, és nem hiszem, hogy két percben le tudjuk folytatni megint.

Azt gondolom, hogy ha 61-en jelentkeznek egy programra, az valóban nem jó, de az is látszik, hogy ez nem korai nyugdíj, képviselő úr, hanem birtokátadási támogatás, és miután előírtuk, hogy vállalkozói igazolvánnyal kellett hogy rendelkezzen valaki - anélkül persze nehéz hivatalossá tenni korábban tíz éven keresztül végzett tevékenységet -, innentől kezdve nem lett túl vonzó ez a történet.

Tehát azt hiszem, képviselő úr, itt az alapoknál kell kezdeni, hogy most ki is az a hivatalos szereplő, aki egyébként magánvállalkozó ebben a rendszerben, és mondjuk, a korábban működtetett birtokát, ami után természetesen fizetett adót, közterheket, járulékot, egyebet, át tudja adni valakinek. Ebből is látszik, hogy itt nem az életkorral van a probléma, ugyanis a fiatal agrárvállalkozói támogatásra pedig több mint 2500-an jelentkeztek. Tehát, ha az arányt veszem a nyertes 36-hoz képest, hogy ott nyert 1300 fő, akkor így nagyon gyorsan meg tudna újulni a korfa, de én is azt gondolom, hogy ezt az egész támogatási rendszert az Európai Unió szintjén kell átgondolni, ugyanis ez tipikusan a régi tagországok farmjaira van kitalálva, és Magyarországon ez a rendszer így még nyilván nem tudott kialakulni a rendszerváltás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt.

Tehát egy olyan rendszert próbáltunk Magyarországra erőltetni, ami nem életszerű. Nyilván tudunk ezen finomítani, tehát lehet bizonyos korrekciókat tenni, hogy ne csak harmincan feleljenek meg, mondjuk, ilyennek, de nem is pályáztak, csak hetvenen, képviselő úr. Tehát azt nem tudom megtenni, hogy több ezer embernek adok úgy támogatást, hogy ez után nem is érdeklődik.

Tehát magyarul, azt hiszem, hogy a fiatal vállalkozók támogatását folytatni fogjuk, ebben a körben meg továbbra is az életjáradék-programot javasoljuk. Eddig is azt mondtuk, több mint 30 ezren vették igénybe, így nagyjából a vitát maguk a szereplők döntötték el, képviselő úr.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

(parlament.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr31011058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása