HTML

Kisgazdák Blogja

A polgári kisgazdák nem hivatalos blogja. A bejegyzés tartalmáért a szerző felelős.

Friss topikok

Interjú Dr. Turi-Kovács Bélával, a KPE-KPSZ országos elnökével.

Kisgazda 2009.11.04. 02:56

A Kisgazda Polgári Egyesület - KPE országgyűlési képviselői az új kormány hivatalba lépéséig föld eladási és tartós bérbeadási moratórium elrendelését kezdeményezték az Országgyűlésben, amelyet a parlamenti többség elutasított. Ezt követően lát e esélyt a magyar föld védelmére?

Én azt gondolom, hogy ez az elutasítás a szocialisták részéről egyfajta védekezési mechanizmus beindulása volt. A szocialisták hét és fél éven keresztül azon munkálkodtak, hgy megszerezzék a magyar termőföldet. Közprédának gondolták az állami tulajdonban lévő, a közös tulajdonban lévő és az elszegényedett magyar gazdálkodók tulajdonában maradt magyar földet. Nagybirtokrendszert kívántak létrehozni a szocialista klientúra részére. Ez volt a fő cél ez volt a fő feladat. Ezért nem számítottam arra, hogy lelkesen támogatni fogják a moratóriumra vonatkozó indítványunkat. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés nem volt teljesen sikertelen, bizonyítja ezt teljes egészében az, ahogyan Békéscsabán sikerült elérni, hogy egy már kitűzött és nagyon-nagyon tisztességtelen árverést sikerült felfüggesztetni, és nagyon úgy néz ki meg is akadályozni. Most tehát a küzdelemnek egy újabb része következik: pontosan kell figyelni, hol és mikor milyen földárverésekre kerül sor. Ezeknél az árveréseknél a helyben lévő kisgazdáinkat az ott lévő érdeklődőket, de általában a polgárokat figyelmezetni kell, és tudomásukra kell hozni, hogy meg kell akadályozni azt a fajta föld elkótyavetyélést, amelyet a szocialisták az elmúlt időszakban folytattak. Az állami termőföld megtartása azért alapvetően fontos egy következő kormány, de az egész nemzet számára, mert ez a tartalék földterület lehet még alkalmas arra, hogy a következőkben Magyarországon egy egészségesebb földbirtok alakuljon.

Mennyi azon földterületek nagysága amelyek már most is valamilyen formában külföldi állampolgárok kezében van?

Nagyon eltérő becslések vannak, körülbelül 600 ezer hektártól akár 1 millió hektárig. Ez nagyon nagy terület. Azonban valami biztatót szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. Azt csak gondolják azok, akik ilyen zsebszerződéseket kötöttek, hogy a föld tulajdonát is meg fogják szerezni. Ha Magyarországon a következő választáson a választók akaratából egy határozott nemzeti kormány kerül kormányra, akkor néhány jogszabály tökéletesítésével, pontosításával minden további nélkül el lehet érni, hogy a zsebszerződés öröké zsebszerződés maradjon és azokat soha érvényesíteni ne lehessen. Azok a szerződések ugyanis a megkötésükkor érvénytelenek voltak, ezt mind az eladó mind a vevő pontosan tudta, következésképpen utóbb bekövetkezett körülményekre való hivatkozással azt nem lehet érvényessé tenni. Ezért azt gondolom, ha a jogszabály pontosításokat végrehajtjuk - ez a Szövetség által állított kormánynak az elsőrangú feladata - úgy a magyar földek magyar kézben maradhatnak.

Ellenzéki képviselők már több alkalommal is indítványozták, hogy új földtörvény megalkotására lenne szükség. Véleménye szerint mit kéne tartalmaznia egy új földtörvénynek?

Legelőször azt kell végrehajtani - úgy gondolom ez meg is fog történni - hogy amit a 2002-es szocialista-kormány a fejére állított a talpáról, azt visszaállítsuk, azaz a elővételi jogot a következőkben a gazdálkodók számára kell biztosítani, tehát a tulajdonos számára és nem a bérlő számára. A másik, amit egyértelművé kell tenni, az a föld szerzésének korlátozása. Ma már elfeledett, hogy 300 hektárnál nagyobb földterületet egy magyar polgár sem szerezhetne. Ez azonban különböző kijátszások folytán ma nem így van. Ennek is a pontosítása szükséges. Azt gondolom számos ponton meg kell erősíteni a földtörvényt. Az alapkérdés mégis az, hogy a földtörvény a következőkben garantálja és biztosítsa, hogy a termőföld azokhoz jusson, akik azt meg is akarják művelni és azt nem tőkének tekintik.

Békéscsabán a Kisgazdák Országos Gyűlésén kijelentette, hogy el kell érni, szövetségeseket kell találni, hogy a tőke szabad áramlása ne terjedjen ki a termőföldre, mert az nem tőke, azt Isten adja minden országnak, minden népnek. Hogyan áll ez a folyamat?

Ennek a végrehajtása egy nagyon hosszú és kemény munkát igénylő feladat, de nem lehetetlen. Nemcsak mi magyarok gondoljuk ezt így, hanem így gondolják a lengyelek, nagyon sokan a franciák közül és sokan más országokban is. A tőke szabad áramlása az én meggyőződésem szerint még a klasszikusan vett tőkénél is korlátozásra került most a válság során, hiszen kiderült, hogy az rendkívül nagy visszaélésekhez vezet. A termőföld pedig teljesen egyértelműen egyszeri és megismételhetetlen, következésképpen a tőke szabályai alá nem eshet. Ezért ennek a szabályozásnak ki kell kerülnie az Európai Uniós jogrendből, és világosan egyértelműen a nemzeti jogrendbe kell, hogy bekerüljön.

A Kisgazda Polgári Egyesület több szakmai és civil szervezethez hasonlóan az SPS-rendszer bevezetése ellen foglalt állást. Azonban az Országgyűlés többsége mindenféle szakmai érvet figyelmen kívül hagyva áldását adta az SPS-re. Milyen következményekkel járhat az SPS bevezetése?

Rendkívül nagy különbözőségek vannak, kevesen tudják, hogy ma az összes elérhető támogatásoknak 98 százalékát nem egészen a mezőgazdasággal foglalkozók 2 százaléka kapja meg. Ez a SPS-rendszer végképp kizárná a kisebbeket a támogatási lehetőségek nagyon nagy részéből ez az egyik szempont. A másik ami legalább ilyen fontos , hogy itt is egy nagyon furcsa és a hazai jogrenddel teljesen ellentétes rendelkezés van, nevezetesen az, hogy a bérlő és nem a tulajdonos az aki jogosult a támogatásra. Azaz ha a bérlő felmondja a bérletet, elmegy a tulajdonostól egy másik bérleményre, akkor viszi magával a támogatási lehetőséget, a tulajdonos pedig ott marad támogatás nélkül. Azt azonban világosan lehet látni, hogy a támogatás nélkül maradt földek gyakorlatilag értéktelenné vállnak és még bérbeadásra sem alkalmasak. Legalább másfél millió embert érint hátrányosan a rendelkezés.

Kinek az érdekében cselekszik az Országgyűlés többsége és az FVM akkor amikor az SPS-rendszer bevezetése mellett áll ki?

Úgy gondolom valamit világosan lehet látni, az elmúlt hét és fél évben, lassan nyolc esztendőben minden szocialista kormány egy dologban következetes volt: Magyarországon nagybirtokrendszert kíván létrehozni, amely elsősorban monokulturális termelésre, mindenekelőtt gabona félék termelésére lenne berendezkedve. Ez rendkívül hátrányos az országnak. világos, hogy egy nagyon kevés kiválasztott nagybirtokos rétegnek az érdekeit szolgálja ez is éppen úgy, mint a korábbi rendelkezések döntő része. Azt látni kell, hogy nekünk, a Szövetségnek nagyon komolyan elhatározott szándékunk, hogy Magyarországon 1 millió új munkahelyet kell létrehozni. Ez nem lehetséges, csak akkor, ha a termőföld rendelkezésre áll munkavégzés céljából a lehető legszélesebb rétegek számára. Ez ma nem így van.

Milyen esély van rá, hogy az SPS ne lépjen hatályba?

Komoly esély van rá. Tekintettel arra, hogy az én meggyőződésem szerint az idő most már nem azoknak kedvez az elkövetkező néhány hónapban akik ezt szorgalmazták tehát én azt gondolom, hogy az elkövetkező időben ezen a téren a változás meg fog történni.

Évek óta késve fizeti ki a gazdálkodók számára a kötelező mezőgazdasági támogatásokat az FVM. Ezen támogatások kifizetésével jelenleg mi a helyzet?

A támogatások kifizetése az elmúlt 7 és fél 8 esztendőben mindig késedelemmel történt. Ennek többféle oka van, de rendszerint költségvetési indokai voltak. A pénz visszatartása - ez több helyen nagyon jól látható - egyfajta eszköz volt arra, hogy a költségvetési hiányt bizonyos mértékig eltakarják. Ez azonban csak az egyik ok. A másik ok, én azt gondolom egy nagyon rosszul működő agrártárcának egy nagyon rosszul működő rendszere. Itt rendszerbeli hibák vannak. Ezeket meg kell változtatni, és ha ezek a változások megtörtének akár adminisztratív jelleggel akár technikai jelleggel akkor ezek a kifizetések fel fognak gyorsulni.

Hogyan értékeli a Kisgazda Polgári Egyesület helyzetét a Fidesz vezette polgári szövetségben?

Mi 2003-ban alapító tagként léptünk ebbe a szövetségbe. A mi számunkra ez a Fidesz már egy nagy néppárt. . Tehát mi nem gondoljuk azt, hogy ennek a szerves egységnek, amelynek mi kisgazdák azonos jogú tagjai vagyunk, azzal kellene foglalkoznia, hogy mi milyen súllyal vagyunk jelen. Itt mindenkinek azt, ami lehetőségéhez, szorgalmához, szervezőképességéhez képest elérhető, azt biztosítania kell a Szövetségnek. A Szövetségnek pedig biztosítania kell azt a politikai biztonságot, társadalmi biztonságot, aminek a megteremtésére vállalkozott. A Szövetséget mi a magunk részéről ezért egy olyan eszköznek látjuk, amelybe mi kisgazdák éppúgy megtaláljuk a helyünket, mint ahogy megtalálják más, a polgári társadalomhoz tartozó rétegek.

Milyen eredményre számít 2010-ben?

Ez a jóslások világába tartozik, de egyet biztosan tudok mondani, hogy nem indulok ki a jelenlegi jóslásokból a közvélemény kutatóknak a számadataiból. Nem tudom mennyire manipuláltak ezek, mindenesetre kételyeim vannak, mióta egyes ezzel foglalkozó cégek részéről is elhangzottak olyasmik, hogy állítólag sőt most már bizonyíthatóan, mint mondják azokat a bizonyos cédulákat, amiről megállapítják ki mit támogat, azt akár egy kocsma helységben is ki lehet tölteni tömegével. Egy bizonyos: én azt gondolom, hogy egy Fidesz győzelem ma már csak akkor maradna el, hogy ha nagyon-nagyon súlyos hibákat követnénk el. Tehát nekünk ma arra kell törekedni, hogy ne csalódjanak bennünk se most se a választás után azok, akik most támogattak minket. Ez a támogatás jelenleg igen jelentős elégséges egy választás megnyeréséhez, a nehezebb feladat azonban a választás után következik amikor majd meg kell őrizni azokat akik bizalmukat a mi irányunkba kifejezték.

Harangi Fülöp
(kpe.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kisgazda.blog.hu/api/trackback/id/tr301497555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása